Böcker

Nedan beskrivs alla böcker som är skrivna av Ewa Klingberg.

Släktforskare är en brokig skara människor med en gemensam nämnare, intresset för sitt ursprung. I den här boken möter vi två kvinnor i två olika generationer, mor och dotter. Vi får följa deras sökande efter sina rötter. De tar läsaren med på en spännande resa, som utöver glada skratt och igenkännande nickar, bjuder på faktakunskap och nyttiga forskartips.
Kort sagt, den här boken skildrar en släktforskares vardag såsom den ser ut i jakten på dem som levde före oss. Utgiven på HMan Förlag 2009


Det är nu dags att lyfta fram våra kyrkor och kyrkogårdar som turistmål med samma värde som andra historiska byggnader och kulturlämningar. De är oaser där den stressade nutidsmänniskan kan hämta kraft och energi. Och de är värda besök. Att avnjuta sin kaffekorg sittandes på en kyrkogårdsmur är bra mycket trevligare än på en rastplats där bilarna rusar förbi och skräpet far runt likt svalor i vindbruset. Våra kyrkogårdar är till för att besökas och njutas av likt vilken park som helst.
Kyrkornas hemligheter presenterar kyrkor och kyrkogårdar utifrån ett nytt perspektiv.
I första delen får läsaren tips om spännande utflyktsmål i Götaland (undantaget Gotland).
Utgiven på Isaberg Förlag 2012.


Kyrkornas Hemligheter del 2 omfattar mellersta Sverige och här fortsätt er den spännande resan från första delen. Kyrkorna och dess vackra parker skänker besökaren både ro i själen och lugn i sinnet. Här möter vi Sveriges historia under tusen år öga mot öga. Kungagravar och offerlundar går hand i hand med kristendomen, som sakta men säkert vinner mark i Norden. Det är under denna tid riket Sverige finner sina former, en kombination av gudstro och gudomlig kungamakt. Spår som idag finns överallt omkring oss. Många kyrkor, speciellt i Uppland och Sörmland har sällskap av både runstenar och förkristna begravningsplatser. Författaren Ewa Klingberg och fotografen Hanna Åhman guidar läsarna till spännande platser, ibland bara ett stenkast bort och inspirerar till egna upptäckter i vårt unika kulturarv. I denna andra del reser de i Närke, Sörmland, Uppland, Västmanland, Värmland, Dalarna och på Gotland.
Utgiven på Isaberg Förlag 2014.


Sissela Konradsdotter föds 1252 i smålandet Njudung. Hennes far är känd för sin magiska förmåga att förvandla stenar till konstverk. Hans berömmelse når ända till kungaborgen i Stockholm, och han får en inbjudan av kung Valdemar. Dottern Sissela följer med till Stockholm och snart är hon en central del av kung Valdemars liv. Men maktstriderna och intrigerna på kungaborgen tvingar henne på flykt. Med sig får hon kungens frilloson Eskil och den ring som under århundraden burits av kvinnor i maktens närhet. En dag många år senare hinner verkligheten i kapp Sissela, och hennes hemligheter riskerar att avslöjas.
Stenhuggarens dotter är den sjunde fristående delen i Historiska Medias omtyckta romanserie Släkten. Ewa Klingberg tar läsaren med på en dramatisk resa till en sägenomspunnen tid. Utgiven på Historiska Media 2015


Huskvarna-sviten bjuder på både historiskt djup och mysig feel good. Det är högklassig må bra-läsning för dig som tycker om berättelser om vänskap, relationer och oväntade möten, allt skildrat med värme och inlevelse. Läs mer här


Ewa Klingbergs populära romanserie Begravningsbyrån Tranan skildrar med värme och humor vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad.
Läs mer här


Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, ortens välkända tidningsredaktör. Till kyrkan kommer också halvsystern Jill. Syskonen har inte setts på över femtio år och tillsammans åker de till den ödsliga villan som är fylld med barndomsminnen. Men Niklas lämnas snart ensam kvar med sorgen och dödsboet.
I takt med att Niklas tömmer pappans arbetsrum hittar han gulnade urklipp om ett mystiskt fall på 1960-talet. Hästhandlaren som spårlöst försvann väcker Niklas nyfikenhet. Kan han bringa ljus i fallet som gäckade hans pappa i så många år? Och på så vis också komma närmare både den far och den syster han aldrig riktigt har lärt känna. Den korta visiten i Värnamo drar ut på tiden, och plötsligt känns storstadens höga tempo och måsten inte längre lika lockande. Utgiven på Historiska Media 2021


Journalisten Niklas Tell har funnit sig tillrätta i Värnamo efter flytten från storstaden. Stressen över att tömma faderns hus har klingat av och att bli sambo med sin vuxna dotter visar sig vara enklare än vad Niklas har trott. Vid sidan av sitt arbete ägnar han sig åt att nysta i fler av faderns ouppklarade fall.
Efter ett fridfullt julfirande hos Niklas syster Jill i Australien kommer Niklas och dottern hem till ett upp och nedvänt hus. Att någon har brutit sig in är uppenbart men inget tycks vara stulet. Däremot hittar Niklas en kvarlämnad lapp: om han inte slutar rota i de gamla fallen kommer han att råka illa ut på ett eller annat sätt …
Niklas låter sig inte avskräckas utan gräver vidare i det beryktade julgranskriget 1966 – ett mysterium som gäckat generationer av Värnamobor. Den vintern eskalerade kampen mellan rivaliserande gäng och två ungdomar dog. Fallet är fortfarande olöst – och någon vill uppenbarligen att det så ska förbli.
Kommer på Historiska Media hösten 2021.